Forajul Orizontal Dirijat reprezintă soluția mai ieftina și mai productivă pentru instalarea cablurilor și conductelor în subteran. Procesul de foraj se realizează în mai multe etape (foraj pilot, pre-largire, tragere conducta) și presupune controlarea factorilor de sol, detectarea și dirijarea capului de foraj și menținerea pantelor optime pentru instalarea de conducte.
Față de instalarea de conducte prin procedeul clasic de săpătura deschisă care presupune spargerea de drumuri, relocarea de conducte, folosirea de sprijiniri și refacere, în cazul forajului orizontal dirijat impactul asupra mediului este limitat. Deși pare oarecum greu de crezut, prin forajul orizontal dirijat se pot instala conducte de canalizare cu înclinație de 3-4‰, aceste performanțe sunt posibile datorită sistemelor de detecție și dirijare de ultimă generație ce s-au impus ca standard în industrie.
Prin foraj orizontal dirijat se pot instala conducte de PE, Oțel, Fontă și orice alt material fuzibil sau care are o rezistență la tragere. În cazuri excepționale se pot instala și țevi de PVC, dar există o limitare în ceea ce privește diametrul și lungimea coloanei.
În teorie nu există limitări legate de lungimea țevii instalate sau diametrul acesteia. Un utilaj ce generează suficient cuplu rotațional și suficientă forță de tragere/împingere și lucrează cu prăjini de foraj suficient de rigide încat să nu flambeze după o anumită distanță și care pot rezista la forțele de torsiune generate de utilaj, poate realiza foraje cu diametre și lungimi mai mari decât sunt solicitate în practică.